Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin, öncelikle gidecekleri ülkeler hakkındaki yaşam koşulları ve gerekli kanunlar hakkında bilgi edinmeleri gerekiyor. Bunların başında ilk önce ulaşım ve ülkeye giriş koşulları geliyor. KKTC’ne seyahat etmek ise, şehirler arası seyahat gibi gerçekleşiyor. KKTC’ye giriş için vize veya pasaport gibi resmi evraklar gerekmeden sadece T.C. kimlik kartı ile giriş yapılabiliyor. Oturma izinine sahip olamayan misafirler için KKTC’de kalabilme süresi ise 3 ay ile sınırlı oluyor. Ayrıca, ülkede para birimi olarak Türk lirası geçiyor ve yabancı para birimleri de birçok yerlerde kolayca çevrilebiliyor.
KKTC’ne Nasıl Gidilir?
KKTC’ne Türkiye’nin birçok şehrinden uçak seferleri bulunuyor ve fiyatları da diğer ülkelere oranla oldukça ucuz. Hava yolu ile ulaşım seçildiğinde, KKTC’nin merkezinde bulunan Ercan hava limanına ulaşılıyor ve buradan da taksiler vasıtası ile istenilen yerlere kısa sürede varılabiliyor. Deniz yolunu tercih edenler için ise iki seçenek bulunuyor; araçla seyahat edilecekse araç taşıyan feribotlar (6-7 saat sürüyor), araçsız seyahat edenler ise 2 saat gibi kısa bir sürede ulaşabilen hızlı feribotlar kullanılabiliyor. Araçla seyahat edenlerin ise, trafiğin soldan işlediğini unutmaması gerekiyor.
Hava ve İklim Koşulları
KKTC, oldukça sıcak olan havası ile dikkat çekiyor ve yaz aylarında bu sıcaklık oldukça bunaltıcı oluyor, bazı aylarda ise sıcaklık 40 derecenin bile üzerine çıkabiliyor. Bu yüzden en çok karşılaşılan hastalıkların başında, güneş çarpması ve vücudun susuz kalması geliyor. Kış ayları ise ılıman geçen KKTC’de, kışın geldiği yağmurlarla anlaşılıyor. Seyahat edeceklerin hava durumunu öğrendikten sonra, uygun kıyafetle seyahat etmeleri çok önem arz ediyor. Özellikle güneşten korunmak için tedbirler alınmalı.
Konaklama ve Yemek Çeşitleri
KKTC’de yılın çoğu zamanında, konaklama imkanı bulmak zordur, otel ve moteller çoğunlukla tam kapasite dolu olarak bulunuyor, bu yüzden konaklama için ayrı bir imkanı olmayanlar, mutlaka seyahatten önce rezervasyon yaptırmalıdır. KKTC’nin yemek kültürü ise, Türkiye ile hemen hemen aynı, sadece deniz ürünleri biraz daha fazla yer alıyor ve bazı bölgelerde ise yöresel yemekler veriliyor.