Geleneksel Kıbrıs Yemekleri arasında en ünlü yiyeceğinin hellim olduğunu herkes tarafından bilinmektedir. Hellimli de hellimin en muhteşem olarak kullanıldığı yiyeceklerden birisi. Her ne kadar İzmir’in boyozu gibi sadece kahvaltılarda ya da özel çay saatlerinde tüketiliyor gibi olsa da poğaça türünden daha çok kek türü diye adlandırabiliriz hellimliye. İçine hellimle birlikte az kavrulmuş taze soğan da konuyor. Üzerine de susam yanında garacocco otu serpiliyor.
Kıbrıs Yemekleri Arasında Olmazsa Olmaz Şeftali Kebabı
Şeftali kebabı, koyun ya da keçi etinin ince kuşbaşı kıymasının, maydanoz ve çeşitli baharatlarla yoğrulduktan hemen sonra hayvanın terp ismi verilen içyağına sarılması ve köfte şeklinde hazırlanarak kömürde pişirilmesi suretiyle yapılmaktadır. İçinde şeftali yoktur. Şeftali kebabı denmesinin nedeni, aslında isminin Şef Ali usta kebabı olmasıdır.
Geleneksel Kıbrıs Yemekleri Arasında; Hırsız Kebabı
Kıbrıs’ın uzunca yıllar öncesi yoksulluk döneminde, zenginlerin sürülerinden çalınan koyunların temizlenip pişirilmesiyle ismini kazanmıştır. Hikayeye göre, çalınan koyun derede boğulur, derisi toprağın altına gömülür, derin bir çukur kazılır, et içinde pişmeye bırakılır sonra üstü güzelce kapatılır. Buradaki gaye zaptiyelerin eti dolayısıyla çalınan kuzuyu kimsenin fark etmemesidir. Bu yöntem, köylüyü yakalanmaktan kurtarırken, bir yandan da lezzetli bir et yemesine olanak tanır.
Molehiya Yemeği ve Kolakasın Buluşması
Molehiya yemeği, ismini özel olarak yetiştirilen taze Molehiya bitkisinden alır. Bu bitki, yazın kurutulur ve bir süre saklanır. Kuzu ya da tavuk etiyle iyice pişirilir ve pilav turşu ikilisiyle birlikte servis edilir. Gurbette olan Kıbrıslıların en çok özlediği yemeklerdendir Kolakas gölevez de denilen, daha ziyade Kıbrıs’ta çok sevilen patatese çok benzeyen bir bitkidir. Bir adedi 4-6 kiloyu bulabilir. Kolakas yemeği de tavuklu veya etlisi olan, etli ya da tavuklu patates gibi kızartılıp yapılan bir yemektir.
Farklı lezzet arayanlara Gullurikya
Gullurikya dünyanın en kolay yapılan tatlılarından biri sıfatı verilir. Buğday unu, su ve çok az miktarda tuzla servis edilen hamur pekmezde koyulaşıncaya kadar pişirilir. Gullurikyanın yapımındaki en önemli nokta, pekmezin saf keçiboynuzu pekmezi olarak da tanınan Harnup pekmezi olmasıdır.
Meze Severler İçin Samerella
Bol tuzlu ve bol kekikli keçi etinin, yaz aylarında Gürgen ve çam yaprakları arasında kurutularak elde edilen bir tür Kıbrıs mezesidir Samarella. Çam ya da Gürgen yaprakları ete ayrı bir aroma katarken, kurutulma sırasında eti sineklerden korur. Tuz da etin çok daha güzel pişmesini sağlar. Genel olarak konyakla birlikte tüketilir.
Özel Yöresel Kıbrıs Yemekleri
Yurt dışı tatillerinde en çok karşılaşılan sorunlardan birisi hiç kuşkusuz yemek konusudur. Gittiğiniz şehrin ya da ülkenin yemekleri çoğu zaman damak tadınıza uymayabilir. Durum böyle olunca ya damak tadınıza en uygun olan yemeği bulmaya çalışır, ya da gittiğiniz yerde olan Türk restoranlarını hemen aramaya başlarız. Bu durum kimileri için hiç sorun teşkil etmez. Özellikle farklı tatlar denemekten hoşlanan kişiler için her ülkenin yöresel yemeğini tatmak o tatilin en önemli bir parçasıdır. Kıbrıs, bu iki tip seyahat severin de beklentisini hemen hemen karşılayabilen ender tatil yerlerinin başında gelir. Öncelikle Kıbrıs yemek kültürü ile Türk yemek kültürüyle birebir aynı olduğunu söyleyebiliriz. Yeni farklı tatlar keşfetme konusunda ise sunduğu değişik alternatifler oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Kıyma, rendelenmiş patates ve rendelenmiş soğan ile birlikte maydanoz çeşitli baharatlardan yapılan yöresel Kıbrıs köfte, şeftali kebabı gibi Kıbrıs’ın en ünlü yemeklerinden birisidir. Kızartılarak servis edilen Kıbrıs köftesi çok doyurucu bir yemek olmanın yanı sıra çayla birlikte olarak da tüketiliyor. Gerçek lezzete ulaşmak için köfte, mutlaka sıcak tüketilmeli.