Yavru Vatan, Yeşil Ada olarak bilinen şirin bir ülke olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşamak için birçok sebep olabilir. Eşsiz kumsallara sahip olan Karpaz bölgesinde dinlenmek, St.Hilarion kalesinden muhteşem Girne manzarasını izlemek, İki başkentli tek şehir olan Lefkoşa’nın dar ve tarih kokan sokaklarında fotoğraf çekmek ya da Lefke bölgesinde bulunan portakal bahçelerinde vakit geçirmek Kıbrıs’ta ev almak için büyük etkenlerden biri olabilir.
Kıbrıs Kaç Bölgeden/ İlçeden Oluşur?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yasa gereği il merkezlerinde değil ilçe merkezlerinden oluşmaktadır. Bu ilçelerin en büyük mülki idare amiri Kaymakam’dır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 6 ilçeden oluşmaktadır. Ülkenin en batısında ülkenin yeşil bölgesi olan Lefke, Portakal bahçeleriyle meşhur Güzelyurt, Başkent olan Lefkoşa, Turizm ve cazibe merkezi Girne, Liman ve Tarih şehri Mağusa, Plaj cenneti İskele ilçelerinden oluşur.
Kıbrıs’ta Yaşam Nasıldır?
Kıbrıs’ta yaşam genellikle sakin yaşam sürmek isteyenler açısından tercih edilir. Kıbrıs sakinliğiyle bilinen koyları ve plajları nedeniyle çok tercih edilmektedir. Kıbrıs’ta yaşam çeşitli standartlara göre oldukça rahattır. Kıbrıs’ta yaşamak deyim yerindeyse rahat bir ev gibidir. Yaşam standartlarının oldukça yüksek olduğunu da ayrıca belirtmek gerekiyor. Köy ve Şehir hayatını iç içe barındıran Kıbrıs size köy ve şehir yaşamı vaad ediyor.
Kıbrıs’ta Yaşam Pahalı/Ucuz Mudur?
Kıbrıs’ta yaşam Türkiye’ye göre bazı noktalar ucuzluk gösterirken bazı noktalarda pahalılık göstermektedir. Ancak genel olarak Kıbrıs, Türkiye’den daha ucuz demek yanlış olmaz. Petrol fiyatlarının Türkiye’ye göre çok daha ucuz olması bile burada yaşamaya sebep olabilir.
Market fiyatlar ise Türkiye ile genellikle benzerlik gösterir ancak Kırmızı Et , Balık gibi gıda maddeleri zaman zaman kilogram fiyatında Türkiye’den 10-15 lira daha ucuzluk gösterebilir. Alkol, Kıbrıs’ta ucuzken sigara ve tütün fiyatları açısından Türkiye ile benzerlik gösterir.
Kıbrıs’ın Hangi Bölgesinde Yaşamalıyım?
Öncelikle nasıl bir bölgede yaşam sürmek istediğinizi bilmeniz gerekiyor. Eğlence ve Sosyallik olmazsa olmaz diyorsanız kuşkusuz sizin için en önemli yerlerin başında Kıbrıs İskele kesimi gelmektedir. Otel, Casino, Bar, Disco ve Cafe açısından Kıbrıs’ın en yoğun bölgelerinin başında Girne gelmektedir. Daha sakin bir yaşam ve deniz hastasıysanız tabi ki İskele bölgesinin arka taraflarında yaşamanız sizin beklentilerinizi karşılamak açısından oldukça iyi bir seçim olacaktır. Bahçem ve evim olsun, sebze ve meyve ekip hobi yapmak isteyenler ise Lefke bölgesi sizin için iyi bir alternatif oluşturur. Lefkoşa ve Magosa ise şehir yoğunluğu seven kişiler tarafından tercih edilmelidir.
Kıbrıs’ta Ev Fiyatları Nasıldır? / Fiyatlar Neye Göre Değişiklik Gösterir?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmi para birimi Türk Lirası’dır. Ancak taşınmaz gayrimenkul olarak adlandırılan Ev, Daire, Arsa, Tarla gibi gayrimenkuller genellikle Sterlin bazında işlem görürler. Sterlin’in yüksek olmasını göz ardı etmemelisiniz. Tabi ki de Türk Lirası üzerinden alım/satım yapılabilir ancak Kıbrıs Gayrimenkul sektörünün belirleyici dinamikleri Sterlin para birimidir. Kıbrıs emlak firmaları ile görüşebilirsiniz. Kıbrıs satılık daire fiyatları öğrenebilirsiniz.
Kıbrıs’ta Hangi Tür Ev Tercih Etmeliyim?
Kıbrıs’ta ev almak istiyorsanız öncelikle ne tarz bir ev almanız gerektiğini düşünmek zorundasınız. Müstakil ve bahçesi olan bir ev, Apartman dairesi ya da villa tarzı bir ev arasında seçim yapmalısınız. Bu seçim tamamen sizin tercihleriniz doğrultusunda olmalıdır. Kıbrıs’ın her bölgesinde bu türlerde ev bulunmaktadır.
Kıbrıs’ta Ev Almak İçin Gerekli Yollar Nelerdir?
Kıbrıs’ta öncelikle satın almaya karar verdiğiniz ev doğrultusunda sahibinden veya emlak firmalarından satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Resmi işlemler konusunda profesyonel emlak firmaları sayesinde tapu işlemlerine kadar her türlü gerekli prosedürleri sizin adınıza gerçekleştirebilir.
Kıbrıs’ta Ev Almak İçin KKTC Vatandaşlığı Mı Gereklidir?
Kıbrıs’ta ev almak için yalnız KKTC vatandaşı olmanız gibi bir şart yoktur. Yabancı bir kimliğe sahip olsanız bile çeşitli prosedürleri hallederek sizde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’i içerisinde gayrimenkul edinebilirsiniz.